Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepessy-jogos önvédelem

2009.03.04

 

Azt szeretnék elérni, hogy ne az legyen a későbbi gyanúsított, ne az legyen büntethető, aki saját vagy esetleg mások tulajdonának, testi épségének védelmére kel. Még akkor sem, ha az általa alkalmazott védekezés módszere az arányosságot túllépi – mondta Szepessy Zsolt. A kérdés úgy szól: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvényt akként módosítsa, hogy ne legyen büntethető az a személy, aki saját, illetőleg mások személyét, tulajdonát, testi épségét, életét fenyegető, veszélyeztető jogtalan támadást vagy magatartást – ideértve a büntető törvénykönyv tényállásait és azok szabálysértési alakzatait – úgy akadályoz meg vagy előz meg, hogy a megakadályozáshoz, megelőzéshez szükséges mértéket bármilyen arányban, bármilyen eszközzel túllépi; még akkor sem, ha a támadás megakadályozása, megelőzése közben vagy annak következtében a támadó súlyosan megsérül vagy életét veszti?” – ismertette az aláírásgyűjtő íveken olvasható szöveget a polgármester.
Úgy fogalmazott: az emberek biztonságérzete romlott, hiszen a bűncselekmények egyre durvábbak, egyre több az erőszak, emellett a bűnözők egy része úgymond „azt hiszi, neki mindent szabad”. Hozzátette: a vidéken élő egyszerű ember a legkiszolgáltatottabb, főleg ha már idős, beteg, és egyedül él. A kis vagyonát, értékeit sem tudja már megvédeni, hiszen ha hagyja, akkor reggelre minden „eltűnik” a portájáról, ha pedig szól, akár az élete is veszélyben foroghat.
Az íveket a jövő héten adják át jóváhagyásra az Országos Választási Bizottságnak, illetve személyesen nyújtják át az illetéke szaktárca miniszterének.
(MTI)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.