Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mokkák

2009.01.25

 Életveszélyben vagyunk, kérem, segítsenek! Adják meg a borsodi vajda elérhetőségét, a fiamat kocsi után akarják kötni a tolvajok - panaszolta levelében az egyik várpalotai olvasónk, Bauer Lászlóné Ildikó. Felvettük vele a kapcsolatot. A Veszprém megyében élő hölgy elpanaszolta, soha sem volt felhőtlen a kapcsolatuk a településükön élő nagyszámú cigány családdal.

- Mindig belekötöttek a gyerekembe, a helyzet egy hónapja vált elviselhetetlenné. A fiam tanúskodott a lopással, rablással vádolt emberek ellen. Ezt követően megígérték neki, hogy kocsi után kötik. Bevett szokás itt mifelénk, hogy öten-hatan támadnak egy emberre. Megőrülök, a munkahelyemen folyton az jár a fejemben, mi lehet otthon. Attól félek folyton, hogy meglincselik.

„Csak” néhány maflás

Ideje nagy részét otthon tölti, ki sem mer lépni a házból, így szerencsére „csak” néhány maflást kapott a napokban. Már próbáltuk visszavonni a tanúvallomást, de erre nincs lehetőség, hiába hívom a rendőröket, amíg „csak” fenyegetnek minket, nem sokat tehetnek. Rettegünk, nagyon féltem a fiam, tudom, hogy ezek az emberek képesek beváltani az ígéretüket – mesélte Ildikó, akit összehoztunk Szilárdi Lászlóval, a magyar vajdák szóvivőjével. Szilárdi László, mivel Veszprém „kicsit” messze esik, Lakatos Attila helyett az országos vajdától, Kálai Csabától kért segítséget.

- Az országos vajdának mindenhol vannak emberei, a prominens cigányok ismerik egymást országszerte. Lehet, hogy nagy ez a várpalotai család, de annyira nagy nem lehet, hogy maga ellen merje fordítani Veszprém befolyásos köreit.

Cigány törvények szerint

A problémás család is tudja, komoly erő áll Kálai mögött, vele nem mernek ujjat húzni. A nagyhangú romák a vajda nyomására bocsánatot fognak kérni a Bauer családtól. A vajda megrovása túlmutat az ejnye-bejnyén. Az országos vajda elvállalta az ügyet, ez komoly presztizskérdés. A Bauer család védettséget fog élvezni a romany krisz, azaz a cigány törvények szerint. A vajdák szerint a legfontosabb feladat megállítani a cigánybűnözést és esélyt adni a leszakadó rétegnek munkahelyteremtéssel – mondta Szilárdi László, a magyarországi vajdák szóvivője, aki nem szeretné, hogy az olaszliszkaihoz hasonló tragédiák miatt közveszélyes bűnöző rétegként könyveljék el hazánkban az egész cigányságot.

Lekezeltek, nem lincseltek

Az országos vajda első ízben Veszprém rendőrkapitányával, majd a félelemben élő Bauer családdal találkozott. Beszélt a problémások fejével is, akik megesküdtek, hogy többé nem lesz viszály a két család között. A cigánycsaládfőt át is hívta Bauerékhez a vajda, aki nyomban bocsánatot kért. Hogy mennyire lesz tartós a béke? Ildikót megnyugtatta az országos vajda látogatása és Kálai Csaba is biztos benne, nem utazott hiába több száz kilométert.

– Béke van Várpalotán, lekezeltek, nem lincselnek. A cigánytörvények élnek. A polgármester úr és a rendőrkapitány is örömmel fogadta a látogatásom. Mi betartatjuk a törvényt, a romany krisszel nem viccelődünk, aki nem tartja be a törvényt, drágán megfizet. Az ilyen romákat 15 évre el szoktunk tiltani minden hagyományőrző rendezvénytől. Tehát, ha akad olyan ember, aki meg meri hívni például lakodalomra, keresztelőre az ilyen családot, őt is kitagadjuk. Ha megszegi az esküt, el kell költöznie a megyéből, kérdés, ezek után akad-e olyan hely, ahol befogadják. És ezek csak apró szankciók, a cigány törvényekkel nem érdemes viccelődni – sorolta Kálai Csaba, aki hamarosan megyénkbe is ellátogat, mert Sajóbábonyban létrehozzák a vének tanácsát. Bauerék kezet fogtak szerda este az őket rettegésben tartó család fejével, biztonságuk most szó szerint a cigány becsületszón és a törvény erején múlik. Annyi biztos, szerda este Ildikó hangja a telefonban már nem volt zaklatott.  Arról, hogy a béke tartós lesz-e Várpalotán, később beszámolunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.